PROTHESE voor jouw hond

Remy.JPG

Prothese voor een hond

Een prothese of een kunstpoot wordt soms ingezet voor een hond met een amputatie. Een amputatie kan als gevolg zijn van een trauma, een tumor maar kan ook aangeboren zijn. 

Om te weten of jouw hond in aanmerking komt voor een prothese moet je eerst bekijken wat het amputatie niveau is.

Ideale stomplengte

Om een prothese te kunnen 'ophangen' hebben we voldoende stomplengte nodig.

Ook om te bewegen, en dan vooral bij het naar voor zwaaien, is voldoende lengte of hefboom nodig.

We gaan ervan uit dat de ideale lengte voor de voorpoot 2/3 is onder het ellebooggewricht en voor de achterpoot is dit ook 2/3 onder het kniegewricht.

Tot nu toe, maar wie weet op termijn, is er nog geen mogelijkheid om een gewrichtbeweeglijkheid na te bootsen van het elleboog- en het kniegewricht bij de hond door een mechanisch gewricht.

Bij de mens wordt dit al wel gedaan, denk maar aan het kniegewricht dat vervangen kan worden door een prothese knie.

Op de foto hieronder zie je wat we minimaal nodig hebben aan stomplengte om een prothese optimaal te kunnen inzetten.

Twijfel je of dit kan bij jouw hond? Stuur dan even een Rx-foto door dit is een handig hulpmiddel om te bepalen of dit mogelijk is: info@pro4paws.com.

Amputatieniveau.png

Meerwaarde van een prothese voor jouw hond
 

In feite hebben deze prothesen voor honden alleen maar voordelen, niet alleen voor de fysieke gezondheid van het dier, maar ook voor zijn mentale gezondheid

 

Jouw hond terug laten lopen en rennen, en voorkomen dat het dier, zich gewond en kwetsbaar voelt, gedesocialiseerd raakt en hierdoor voorkomt het ook gedragsproblemen.

 

De prothese zorgt ervoor dat het gewicht van jouw hond beter kan verdeelt worden. Hierdoor gaat de rug, de andere poten, de andere gewrichten minder snel problemen krijgen door de onbalans.

Sam met prothese_edited.jpg

Hoe begin je met een prothese?

We beginnen eerst met een onderzoek: lengte overgebleven stomp, eindbelasting... Dit gaan we bekijken voor we overgaan op een maatname. 

Met een maatname van de stomp gaan we ervoor zorgen dat we een goede afdruk hebben. Dit is de start van de prothese, dit zorgt voor de ophanging. Dit gaat zorgen voor een juiste belasting.

Na de maatname maken we de prothesekoker en verlengen we deze zodat jouw hond terug kan steunen. Deze wordt gepast en indien nodig nog aangepast. Na de aanpassing gaan we dan over naar de definitieve aflevering.

En dan is het aan jullie om te oefenen. Jouw hond moet leren om de prothese optimaal te gebruiken. Eerst tijdens eenvoudige oefeningen/wandelingen pas later tijdens vrij spelen.

Prothese voor de allerkleinsten

Natuurlijk kan dat ook, meer info vind je hier