REVALIDATIE
Brace

 

Een revalidatiebrace, 7 tips op een rij

1.   Doel van de brace

Het doel van deze brace is er om ervoor te zorgen dat één (of meerdere) gewrichten rust krijgen.

2.   Wanneer kan je deze gebruiken?

Deze bracen zijn ideaal om te gebruiken na een operatie. Hierdoor kan je hond (en het baasje) nog actief blijven na de operatie.

Soms worden deze bracen ook gebruikt om een operatie uit te stellen of een operatie te voorkomen. Uitstel van een operatie kan soms nodig zijn om de hond eerst te laten aansterken voor er een operatie kan plaats vinden.

3.   Hoe start je met het dragen van de brace?

De eerste week moet je zien als een gewenningsfase bij het dragen van de brace. De hond moet rustig kunnen wennen. Er moet gekeken worden of de brace voldoende immobiliseert. Verder moet er door de eigenaar gekeken worden of er drukplaatsen optreden bij het dragen.

4.   Hoelang wordt deze brace gedragen?

Dit is mede afhankelijk van het te behandelen probleem. De dierenarts geeft hier meestal een duidelijke termijn waarin de brace moet worden gedragen.

Ook zal de dierenarts bespreken wanneer de hond de brace moet dragen. Dit kan altijd zijn maar soms kan deze binnen (of in de bench) ook worden uitgedaan.

5.   Revalideren gaat niet zomaar

Als mensen een brace moeten beginnen te dragen worden ze begeleid door een fysiotherapeut of kinesist om opnieuw te leren stappen. In de dierenwereld is dit nog geen standaard gegeven. Daarom ben jij, het baasje de revalidatiebegeleider van je hond.

6.   Wat verwachten we van jou als revalidatiebegeleider?

Van het moment dat de hond de brace gewoon is moet hij deze ook (bijna) constant dragen. Jij moet dan aan je hond uitleggen wat hij er wel mee mag doen en wat niet. Het goed leren gebruiken van de brace heeft soms tijd en oefening nodig. En daar kan jij je hond in helpen. Je gaat dus op zoek naar de momenten dat je hond de brace optimaal gebruikt. En dit gaat per hond verschillend zijn. Sommige honden lopen het best met hun brace tijdens het wandelen aan de lijn. Andere honden lopen binnenshuis het beste met de brace.

Wat hier ook heel belangrijk is is dat je de hoogste graad van activiteit van je hond: balspelen, lopen in het veld… tijdelijk niet toelaat en liefst zolang de periode van revalidatie loopt. Op die manier kan het gewricht optimaal genezen.

7.   Wat na de revalidatie?

Na de periode van revalidatie is het belangrijk dat het dragen van de brace weer geleidelijk aan wordt afgebouwd. Dus eerst aflaten binnenshuis, pas na verloop van tijd ook buitenshuis. Zo kan het gewricht weer optimaal wennen aan de nieuwe vorm van belasten.

 

In dit revalidatie proces gaat de dierenarts en Pro4Paws je natuurlijk optimaal begeleiden

Nog vragen ivm deze brace of andere bracen: info@pro4paws.com

rolstoel honden - dierenorthopedie - hulpmiddelen honden - brace honden

Ocho revalidatiebrace.jpg