Zwemmen met een brace van Pro4Paws, dat kan!


Met deze warme dagen willen mijn honden niet liever als in het water zitten. Dat is goed om af te koelen, is leuk om te doen en is goed voor spieren en gewrichten.

Dat niet alle honden kunnen zwemmen zag ik pas toen Luna in het water sukkelde, gelukkig geraakte ze er ook eigenhandig uit! Dus test even in lager water of je hond al dan niet kan zwemmen. Nu na een paar keer te oefenen gaat Luna al beter het water in en durft ze ook al (korte) stukjes te zwemmen.

Toetsie en Luna in het water

Hydrotherapie helpt bij revalidatie:

Dat hydrotherapie helpt bij revalidatie weten de meesten al. En sommige honden hebben al kunnen genieten van hydrotherapie bij een geschoolde hydrotherapeut. Hier leer je als baasje dan ook hoe je best je hond laat zwemmen en kan leren zwemmen. De hydrotherapeut gaat ook rekening houden met de mogelijkheden van de hond tijdens de revalidatie. Hydrotherapie kan dus ook met de brace aan, waardoor de hond meer steun krijgt ook in het water.

Zwemmen is goed voor de beweging van de gewrichten

Zwemmen is zeer goed voor de beweging van de gewrichten, bv bij artrose kan dit verlichting geven. Bij artrose is het best dat je de hond volledig laat zwemmen. Daardoor worden gewrichten minder belast en gaat er minder pijn optreden tijdens beweging.

In water stappen werkt spieropbouwend

In water stappen is dan weer zeer goed voor de spieropbouw, bv tijdens de revalidatie. Wel moet je hier natuurlijk rekening houden met vermoeidheid van de spieren. Dus zorg ervoor dat je je hond zeker niet overbelast.

Waar kan je je hond best laten zwemmen, zoet of zout water?

Zwemmen in zoutwater geeft meestal weinig gezondheidsproblemen, braken is soms mogelijk na (te) veel opname van zout water.

Zoetwater kan daarentegen microbiologisch behoorlijk ziekmakend zijn. Meest bekende ziekte is botulisme. Als het een beetje warmer wordt dan is ondiep water snel besmet. Watervogels raken verlamd, komen met de kop onder water en verdrinken. Laat nooit een hond zwemmen in water waar je een dode vogel in ziet drijven of waar deze recent gevonden zijn. In principe zal voor botulisme gewaarschuwd worden omdat het ook gevaarlijk is voor de mens maar het is niet ondenkbaar dat commerciële belangen tot enige vertraging kunnen leiden. Blauwalgen lijken mensen niet zo snel ziek te maken maar honden zijn er gevoeliger voor. Het water kan stinken of er troebel uit zien. Meest voorkomende reacties zijn huidklachten en diarree, het precieze mechanisme is nog niet bekend. Bacteriën en andere micro-organismen in het water kunnen diarree veroorzaken die meestal vanzelf overgaat.

Ik let bij zoetwater er altijd op of het water ok is: reukloos, geen dode vogels in de buurt en liefst geen te ondiep water en geen stilstaand water.

Geniet bij deze zomerdagen van zwemmen met je hond, Maar steeds veiligheid eerst:

- zorg dat de opstap/afstap naar het water geleidelijk aan kan gaan, zodat de hond zich zeker niet forceert tijdens op- en afstap

- let ook op lage begroeiing in het water, je hond kan hier in verstrikt geraken

- als je hond revalideert zonder/met brace zorg er dan voor dat hij rustig blijft in het water, dus zeker geen te gekke kuren doen

Kaï en zijn baasje doen het mooi voor hoe je kan zwemmen/stappen in water

Wat doe je na het zwemmen met de brace?

Na het zwemmen kan je best de brace afspoelen onder stromend water. Zorg dat je zand en ander vuil goed verwijderd. Laat eventueel de brace drogen op een goed geventileerde plaats, maar doe dit niet op een warmtebron.

Na het drogen kan de brace terug worden aangedaan, voor een nieuw zwempartijtje of andere activiteit.

Veel zwemplezier namens,

Pro4paws

info@pro4paws.com