Even polsen bij Pro4Paws


Polsproblemen komen vaak voor bij honden. Maar hoe ontstaan die problemen? En hoe kan een polsbrace je hond verder helpen?

Het polsgewricht is samengesteld uit meerdere complexe gewrichten. Al deze gewrichten hebben een aantal banden welke de bewegingen in de pols beperken tot de 'normale' beweging. Deze banden hebben hun functie tijdens het lopen waardoor ze de schokken opvangen door de pols te laten overstrekken. Het overstrekken van het polsgewricht tijdens de landing is een beweging voor optimale schokabsorptie waardoor de voorpoten minder belast worden.

Als die overstrekking te groot is geweest, door een acuut trauma, gaat het polsgewricht blijven staan in die overstrekte positie, doordat de banden te ver zijn uitgerokken.

De overstrekking kan ook te groot worden door herhaaldelijke overbelasting. Deze overbelastingen komen vaak door springen over een hindernis. Maar ook ergens afspringen, uit auto springen, is een zware belasting voor de polsgewrichten van de hond.

Het gewicht van de hond speelt ook een belangrijke rol. De hond draagt 60% van zijn gewicht op de voorpoten. Dus bij een licht overgewicht van de hond gaat dit vooral tot uiting komen aan de voorpoten. Bedenk hierbij dat elke hond een atleet is, als je kijkt naar zijn beweging tijdens lopen, spelen... Hoe meer gewicht de polsen moeten dragen hoe meer kans op (zwaardere) blessures.

De bouw van de voorpoten is zo dat bij normale gewrichten de lijn van belasting recht door het polsgewricht loopt. Echter als er een overstrekking ontstaat van de pols valt deze lijn achter het polsgewricht. Hierdoor gaat dit gewricht nog meer naar onder geduwd worden, waardoor er nog meer overstrekking zal/kan plaats vinden.

Overstrekking van het polsgewricht

En hier kan een polsbrace helpen. Door de pols terug rechter te houden tijdens belasting gaat deze lijn terug door het polsgewricht gaan en gaat deze dus niet meer negatief beïnvloed worden.

De brace die wij voorzien werkt steeds met een stop waardoor het polsgewricht niet meer naar overstrekking kan gaan. Maar door de inbouw van een scharnier kan er nog wel een buiging gebeuren. Hierdoor wordt het gangpatroon van de hond terug zo normaal mogelijk gemaakt.

Heb je vragen bij deze of andere bracen van Pro4Paws dan kan je ons steeds bereiken op info@pro4paws.com.

#dierenorthopedie #Pro4Paws #polsbrace