Heeft mijn hond pijn?


Dit is een vraag die dikwijls gesteld wordt in mijn praktijk. Om hier een antwoord op te vinden ben ik zelf gaan zoeken in verschillende boeken. Een boek dat mij hier goed bij geholpen heeft is Dr Petty's Pain relief for dogs. Hoewel het in het Engels is geschreven is het vlot om te lezen.


En hier vind je alvast een samenvatting in het Nederlands.

Dog running

Acute pijn of chronische pijn


Om te beginnen moeten we eerst een onderscheid maken tussen acute pijn en chronische pijn. Acute pijn is plotse pijn, chronische pijn is langdurige pijn.


Acute pijn

Eerst en vooral de acute pijn. Deze pijn ontstaat plots, je hond heeft zich misstapt en dit gaat (meestal) gepaard met een duidelijke jank. Na deze misstap mankt je hond meestal een tijdje. Dit manken is nodig om het pijnlijke gewricht te laten rusten en herstellen.

Hoe reageer je als eigenaar hier best op? Stel je voor dat jij met een hamer op je vinger hebt geslagen. Hoe zou jij willen dat iemand reageert? Direct bij jou, vinger bekijken, betasten, op duwen... of even tot je positieven komen en je vinger beschermen van aanrakingen. Dit laatste is ook de beste keuze voor jouw hond. Laat hem even met rust, even tot positieven komen, negeer hem even. Als je dan ziet dat hij wat is bekomen, dan kan je vragen of je hond bij jou komt en dan kan je voelen aan de gewrichten of hij ergens een wonde en/of verdikking heeft. Wil hij echt nog niet dat je aan hem komt wacht dan nog wat langer, maak er zeker geen probleem van dat je hond, op zo een moment, zich niet wil laten aanraken.

En bij twijfel contacteer je je dierenarts om verder onderzoek te laten doen.

Chronische pijn

En dan heb je chronische pijn, pijn die lang aansleept, meestal rustig begint maar erger wordt. Dit is de pijn die blijft zeuren, knagen... Deze pijn sluipt meestal binnen in je (hond zijn) leven. Dit is de pijn die moeilijker te detecteren is omdat het stilaan erger wordt. Je hond gaat niet liggen janken/huilen van pijn. Je hond ondergaat gewoon.

Chronische pijn herkennen


Maar er is goed nieuws: jij, als eigenaar en verzorger van je hond, kan deze pijn het beste herkennen. En nu duik ik even volledig in het boek: er zijn wel 15 tekens om chronische pijn bij jouw hond te herkennen.

Eerst en vooral zijn er de fysische veranderingen


1. Het weigeren om op gladde ondergronden te wandelen

Gladde ondergronden kunnen bijvoorbeeld zijn binnen op een gladde vloer, buiten op nat hout... Normaal, bij het uitglijden, kan jouw hond zich vlug herpakken. Als er chronische pijn aanwezig is, dan gaat er pijn zijn bij deze onverwachte, niet gecontroleerde beweging. Zoals bij uitglijden op gladde ondergrond meestal gebeurt.

2. Trappen naar boven of naar beneden nemen

Naar boven gaan vraagt veel kracht van de achterpoten, naar beneden gaan geeft veel gewicht op de voorpoten. Afhankelijk van de aandoeining kan je hond één van de twee weigeren. Of misschien zelfs allebei als hij weet: 'Als ik naar boven ga, moet ik ook terug naar beneden.

3. Weigeren om ergens op en af te springen

Ook dit is meestal een teken van ofwel pijn aan de achterpoten (op-sprong) of de voorpoten (af-sprong).

4. Opstaan met de voorpoten eerst

Normaal gaat je hond eerst rechtkomen met zijn achterpoten en pas daarna met de voorpoten. Bij pijn aan de achterpoten, heup- en/of kniegewricht gaat je hond dit niet meer kunnen. Hij gaat dan eerst zijn voorpoten verzetten en zich als het ware recht 'sleuren' met zijn voorpoten.

5. Neerliggen wordt een probleem

Je hond vindt het moeilijk om te gaan liggen, blijft proberen, maar kan zijn poten niet juist plooien om te gaan liggen doordat pijn ontstaat.

6. Minder springen en minder speel-activiteiten

Je hond is vlugger niet meer geïnteresseerd, is vlugger moe, gaat zich vlugger afzijdig houden.

7. Meer gewicht dragen op de voorpoten

De voorpoten worden meer onder het lichaam gezet, de achterpoten worden hierdoor ontlast, dit zie je veel bij heupproblemen.

8. Abnormaal afslijten van de nagels

Doordat je hond anders gaat lopen omwille van pijn in een gewricht gaan ook de nagels anders afslijten. Dit kan een teken zijn dat de pijnlijke gewrichten moeilijker worden opgetild. Dit kan natuurlijk ook steeds wijzen op neurologische problemen.

En dan zijn er ook de veranderingen in gedragingen van je hond


9. Niet meer spelen, geen sociale interacties meer

Soms wordt dit verward met ouderdom, daarom is het soms moeilijker te herkennen.

10. Plotse agressie naar andere honden

Een hond die normaal goed om kan gaan met ander honden valt plots uit, wordt plots als vals bestempeld.

11. Niet meer graag gestreeld of geborsteld worden

Strelen en borstelen kan soms een gewricht bewegen in een pijnlijke positie.

12. Onrustig slapen

Dit is dikwijls een teken van pijn, de hond slaapt wel in maar wordt terug wakker. Door in een bepaalde houding te liggen, op een bepaald punt te liggen kan 's nachts pijn optreden.

13. Stijfheid

Na een dag van spelen en veel activiteit kan dit normaal zijn. Maar na een dag van rust, weinig beweging kan dit ook optreden. Vooral bij artrose en artritis gaat dit fenomeen zich vertonen.

14. Minder eten

Dit is zeker een teken van pijn. Ook hier kan de pijn zich in de mond bevinden, tanden die problemen geven. Maar als er na gebitscontrole nog steeds minder eetlust is dan moeten ook de gewrichten onderzocht worden. Vergis je wel niet want sommige honden blijven eten ook met veel pijn, dat is natuurlijk ook ras afhankelijk.

15. Plots terug binnen plassen

Dit kan erop wijzen dat jouw hond echt het niet meer ziet zitten om de extra afstand af te leggen om buiten te gaan.

In deze 15 punten kan je dus chronische pijn bij jouw hond herkennen. Meestal komen er ook twee of meerdere te samen voor. Best vergelijk je steeds met een maand terug, en zo kan je best zien hoe de pijn evolueert. Dit is zeker geen letterlijke vertaling vanuit het boek 'Dr Petty's Pain relief for dogs'.

Welke ik nog mis in deze lijst van tekens van pijn is het anders beginnen plassen: minder door de achterpoten gaan (bij een teef), poot minder opheffen (bij een reu), dit zijn ook tekenen dat er duidelijk in een gewricht pijn is.

Heb je een vermoeden van pijn bij jouw hond, contacteer dan zeker de dierenarts. Deze kan door de juiste pijnmedicatie ervoor zorgen dat jouw hond terug meer levensvreugde krijgt. En als de tekens van pijn dan afnemen dan weet je dat je de pijnsignalen juist had geïnterpreteerd.

Dr. Petty geeft duidelijk aan in zijn boek dat een hond geen pijn hoeft te lijden, ook niet de oudere hond. Dat pijn onder controle moet kunnen worden gehouden met de juiste medicatie, en daar is je dierenarts de beste raadgever bij.

In zijn boek gaat hij ook in op extra hulpmiddelen, zoals bracen, om jouw hond te ondersteunen zoals een heupbrace bij heupartrose, een kniebrace bij knie artrose, rubber-botjes om uitglijden te voorkomen, een STA-op hulp om trappen te lopen, een SOFT-brace om meer comfort te geven...

Wil je meer info of een hulpmiddel jouw hond kan helpen bij pijnvermindering? Neem dan zeker contact op via info@pro4paws.com.


#pijn #hond #operatie #orthopediebijhonden #hulpmiddelenvoorhonden