5 TIPS voor de revalidatie van jouw hond na een operatie of lichamelijk trauma

Na chirurgie of een (lichamelijk) trauma gaat het lichaam van je hond in een 'revalidatie modus'. Dat betekent dat het lichaam zichzelf zo snel mogelijk probeert te herstellen. Deze revalidatie periode kan enkele weken duren, en soms zelfs maanden. Het herstellen gebeurt door het lichaam zelf - als eigenaar heb je hier weinig invloed op. Toch kan je hierbij helpen door de omgeving optimaal in te richten en optimaal te ondersteunen. Hier zijn 5 tips om je revaliderende hond te helpen.1. Zorg voor een goede rustruimte


Zorg dat je hond een eigen rustplekje heeft, waar het lichaam kan herstellen. Als je zelf ziek bent - dan wil je ook niet in een drukke omgeving liggen, maar trek je je liever terug in een rustige (slaap)kamer. Ook jouw hond heeft deze rustplaats nu meer dan ooit nodig.


2. Zorg voor een goed hondenbed/hondenmatras


Heel veel hondenmanden zijn niet geschikt om op te liggen als het lichaam al pijn heeft. De meeste hondenmatrassen, hondenbedden en hondenmandjes zijn opgevuld met bolletjes of vlokken. Door deze vulling gaat jouw hond met zijn harde (zwaardere) structuren op de grond liggen. Het is dus van groot belang om een goede hondenmatras te hebben, liefst gemaakt uit schuim van goede kwaliteit. Hierdoor kan jouw hond comfortabel liggen en herstellen.


3. Richt je huis in


Een hond op rust moet ideaal niet te veel extra trappen doen. Laat je hond dus (tijdelijk) beneden slapen als die revalideert. Ook is het belangrijk dat je vloer anti-slip is, zodat je hond zeker niet uitschuift en zich extra bezeert. Dit kan je makkelijk in orde maken met een matje. Je kan je hond ook een anti-slip kous aandoen. Daarmee is die heel de dag beschermd tegen uitschuiven.


4.Help je hond bij het rechtstaan, wandelen en/of trappen lopen


Telkens als jouw hond gaat rechtstaan gaat die zich misschien extra pijn doen. Om hen daar in te begeleiden kan je voor een STA-op hulp kiezen. Deze zorgt ervoor dat je tijdens het opstaan jouw hond extra kan ondersteunen. Ook tijdens de (korte) wandelingen kan deze gebruikt worden.


5. Geef extra steun


Soms is wandelen te zwaar voor jouw hond, maar heeft die wel behoefte aan beweging. Dan kan je (bij problemen aan de achterpoten) tijdelijk een rolstoel gaan gebruiken. De rolstoel zal ervoor zorgen dat jouw hond zijn gewicht niet (meer) moet dragen op zijn achterpoten. Hierdoor kunnen heupen, knieën en enkels optimaal herstellen. De hond loop wel mee met hun achterpoten waardoor spieren wel blijven trainen, maar het gewicht wordt (bijna) herleid tot nul.


Veel beterschap!


Omring je ook zeker door professionele begeleiders voor een revalidatie: een dierenarts, een fysiotherapeut, een hydrotherapeut... Kom een keer langs bij ons om te bekijken welke extra hulpmiddelen kunnen worden ingezet om de revalidatie optimaal te laten verlopen. Een afspraak kan je maken via info@pro4paws.com een adviesgesprek is steeds gratis.


Nog meer tips vind je hier.