De ideale hondenschoen

Je vindt heel wat verschillende schoenen voor honden, maar hoe selecteer je nu de juiste voor jouw hond? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Bestaat er links en rechts? En hoe kies je de juiste maat?


Eerst en vooral is het belangrijk dat je goed bepaalt waarom jouw hond schoenen nodig heeft.

  1. Wonden voorkomen

  2. Uitschuiven voorkomen

  3. Sleepwonden voorkomen


1. Wonden voorkomen


Heeft je hond na het wandelen dikwijls wonden aan zijn voetzool? Of komen de wonden van het wandelen op ruwe (scherpe stenen) ondergrond? Dan kan je best voor een schoen kiezen die een dikkere zool heeft.

Deze schoenen zorgen voor bescherming van de voetzolen. Dit zijn de schoenen die buiten gebruikt worden.


Hoe kies je de juiste maat?

De meeste standaard schoenen bestaan er in verschillende maten. Maar hoe bepaal je nu de juiste maat? De breedte maat van de poot gaat hier bepalend zijn. Het is belangrijk dat je de breedte opmeet als jouw hond zijn poot op de grond heeft staan en belast omdat de poot gaat verbreden tijdens de steunfase. Dus de breedte opmeten als jouw hond ligt gaat een kleinere maat opleveren als een maatname bij een belaste poot.


Is er verschil tussen links en rechts?

Er is verschil tussen een linker en een rechter hondenschoen. Ook bij honden is er, net als bij mensen, verschil tussen hun linker en hun rechter poot. Dus het is belangrijk dat je ook een linker- en een rechter schoen hebt. De schoenen die hetzelfde zijn voor links als rechts passen net niet goed genoeg waardoor ze dikwijls verdraaien rond de hondenpoot bij stappen.


2. Uitschuiven voorkomen


Schuift jouw hond uit op een (te) gladde vloer? In principe kan je hier ook de buiten schoenen voor gebruiken. Dan is er wel minder contact met de ondergrond en dus minder gevoel met de ondergrond. En dit hebben de honden die regelmatig uitschuiven juist nodig. Dus hier kan je beter een dunne anti-slip sok voor selecteren. Deze sok gaat ervoor zorgen dat jouw hond contact houdt met de ondergrond en niet gaat uitschuiven.

Veel van deze sokken hebben maar op één kant een anti-slip deel waardoor er bij verdraaiing geen anti-slip meer op de grond komt waardoor het uitschuiven alleen maar gaat verergeren.


De beste oplossing is dan te kiezen voor rubber slofjes/botjes die volledig gemaakt zijn uit natuur rubber dat er dus voor zorgt dat jouw hond niet meer kan uitschuiven.


Hoe kies je de juiste maat?

Hier is de lengtemaat van groot belang. Ook hier zorg je dat de poot op de grond staat en duidelijk steunt. Daarna meet je de lengte maat op.Ga je deze anti-slip sokken/botjes enkel vooraan aandoen of ook achteraan?

Meestal ga je eerst vooraan uitschuiven van de poten zien. Er is namelijk meer gewicht vooraan dan achteraan. Maar soms zie je als je vooraan meer stabiliteit geeft door de rubber sokjes de achterpoten problemen krijgen. Dus daarom is het soms ook nodig om de anti-slip sokken/botje aan te doen aan de vier poten.
3. Sleepwonden voorkomen


Als jouw hond achteraan zijn poten niet voldoende opheft, kunnen de nagels beginnen af te slijten en na verloop van tijd ontstaan er ook wonden. Om dit te voorkomen kan je eerst de gewone buitenschoenen gebruiken om deze wonden te voorkomen. Sleept jouw hond hard waardoor de schoenen te snel stuk gaan? Dan kan je altijd een TEEN-op hulp laten plaatsen op de schoen. Hierdoor worden de tenen tijdens stappen weer beter omhoog gehouden. En zo kan je voorkomen dat de schoen te snel afslijt.
Meer info? Wil je graag langskomen om te passen? Wil je graag bestellen? één adres: info@pro4paws.com.

Wij helpen je graag verder bij de keuze van een geschikte hondenschoen.