Gaat de bespiering bij mijn hond niet afnemen bij het gebruik van een brace?

Neen, de bespiering neemt zeker niet af bij het gebruik van een brace bij jouw hond.

Afnemen van bespiering, afname van spiermassa, afname van spierweefsel noemt men spieratrofie. Atrofie betekent letterlijk 'zonder voeding', en is een afname van weefsel- of orgaanmassa.

Spieratrofie kan verschillende oorzaken hebben. Maar waarom treedt spieratrofie op, en hoe kan je spieratrofie zoveel mogelijk voorkomen bij jouw hond. Hier vind je alvast een antwoord.

Waarom treedt spieratrofie op?


Er zijn drie grote redenen waarom spieratrofie, afname van spiermassa of afname van spierweefsel optreedt.

Spieratrofie kan optreden ten gevolge van een tekort aan voedingsstoffen.

Als spieren niet meer optimaal bezenuwd worden kan er ook spieratrofie optreden. Doordat de bezenuwing gedeeltelijk of volledig ontbreekt gaat de spier niet meer worden gestimuleerd in zijn beweging en treedt er spieratrofie op.

Ook als spieren niet gebruikt worden, bijvoorbeeld door langdurige inactiviteit, gaan ze atrofiëren, wat wil zeggen dat de spieren dunner worden en hierdoor krachtverlies optreedt.


Spieratrofie door tekort aan voedingsstoffen


Bij het ouder worden zal er meer opname nodig zijn van eiwitten en verschillende vitaminen om er voor te zorgen dat er geen spierverlies gaat optreden.

Bij aangepaste voeding voor oudere honden zijn deze extras meestal al toegevoegd. Als je hieraan twijfelt raadpleeg dan ook zeker je dierenarts.


Spieratrofie door uitval van zenuwen


Doordat de bezenuwing niet meer optimaal is. Dit treedt meermaals op bij oudere honden. Bijvoorbeeld een hernia die lichtjes drukt op het ruggenmerg gaan de achterpoot spieren niet meer volledig worden bezenuwd waardoor ook spieratrofie kan optreden.

Om deze bewegingen terug te kunnen opvangen, kan je werken met een TEEN-op hulp deze zorgt ervoor dat de achterpoot niet gaat slepen tijdens het stappen. Doordat de poot tijdens elke stap terug wordt gestimuleerd om de juiste beweging te doen gaat ook de bespiering 'herinnert' worden aan deze juiste beweging. Waardoor de spiergroepen terug actiever worden en de spieratrofie wordt tegen gehouden.


Spieratrofie door langdurige inactiviteit


Denk aan jezelf, na een ziekte, na bedlegerigheid zijn meestal ook je spieren afgenomen in volume. Hierdoor ga je ook minder kracht hebben in de verschillende spiergroepen.

Dit zien we vooral optreden bij honden die pijn hebben in één of meerdere gewrichten. Door de pijn gaan ze minder bewegen, waardoor er spieratrofie gaat optreden.

Het is dus zeer belangrijk om de pijn te kunnen verminderen. Voor pijnstilling kan je dierenarts bijkomend advies geven.

Maar ook een brace kan hier zorgen voor pijn vermindering. Meestal ontstaat pijn door het niet (meer) juist kunnen gebruiken van een bepaald gewricht, denk bijvoorbeeld aan een hond met een kruisbandletsel. Doordat de kruisband (gedeeltelijk) is gescheurd treedt er een schuifbeweging op en deze schuifbeweging veroorzaakt pijn. De hond voelt tijdens het steunen pijn waardoor hij het gewricht minder gaat gebruiken en minder gaat belasten. Door minder gebruik ontstaat er dan spieratrofie.

Een kniebrace gaat ervoor zorgen dat de pijnlijke beweging niet meer kan gebeuren waardoor jouw hond minder pijn heeft en dus zijn knie terug meer gaat belasten. Doordat de belasting beter wordt, doordat hij zijn knie beter gaat gebruiken, gaan de spieren kunnen herstellen en toenemen in kracht en volume.


Spieratrofie gaat bij honden (zeer) snel, bij de minste afwijking of pijn gaat het spiervolume snel afnemen. Het goede nieuws is dat van het moment dat je de pijn kan uitsluiten en dus de hond terug zijn spieren meer gaat gebruiken gaat de spieropbouw veel sneller gaan dan bij mensen.


Er zijn verschillende bracen die kunnen helpen bij het behandelen van gewrichtspijnen zoals: SOFT-brace voor pijn in de knie of heup, een actieve kniebrace voor kruisbandletsels, een heupbrace voor heupdysplasie.


Om jou te helpen met de keuze van een brace voor jouw hond kan je best een afspraak maken via info@pro4paws.com.