Hoe leer ik mijn hond met een rolstoel wandelen?

We zien twee grote groepen van honden: diegene die hier dadelijk starten met hun rolstoel en diegene die zich afvragen: 'wat moet ik hier nu mee?'.

Natuurlijk zit er tussen deze twee grote groepen ook nog variaties tussen. Maar we gaan even uitgaan van deze twee groepen.


Snelle starters


Bij de eerste groep, de snelle starters is het gevaar dat ze zichzelf gaan overbelasten groot. Dus hier is het als baasje belangrijk om jouw hond te beperken in tijd dat gespendeerd wordt in de rolstoel. Waarom is dit belangrijk? Jouw hond gaat extra activiteit hebben, extra beweging, extra belasting... Hierdoor worden de spieren extra belast en extra belasting van spieren zorgt voor vermoeidheid, stijfheid. Denk alsof jezelf terug begint te sporten/fitnessen. Na een sessie voel je je ook meestal stijf, vermoeid... Dus het kan ook goed zijn dat jouw hond de eerste dag zeer enthousiast is en dan het even niet meer ziet zitten.

Daarom ga ik altijd uit van (ongeveer) 10' drie tot vier keer per dag om te starten. Deze 10' kunnen dan rustig worden opgebouwd gedurende twee weken.


Trage starters


Bij de tweede groep, de trage starters ga je meer geduld moeten hebben. Meestal speelt bij deze groep, buiten het fysieke aspect, ook een mentaal deel een rol. Hier moet je als baasje dus extra veel tijd spenderen aan de gewenningsfase. Dus zet vooral jouw hond niet dadelijk in de rolstoel.


1. Laat jouw hond eerst wennen aan de rolstoel. Dat kan gewoon al door de rolstoel op een plaats te zetten waar jouw hond regelmatig passeert.


2. Als jouw hond comfortabel is (dicht)bij de rolstoel zet jouw hond dan even in de rolstoel. Bij een achterwiel rolstoel even de poten in het zadel brengen, en er terug uitdoen. Bij een voorwiel rolstoel kan het al een opdracht zijn om jouw hond tussen de twee baren te laten zitten. Belonen is hier ook heel belangrijk. Hoe beter je beloont op het juiste moment (=wanneer het gewenste gedrag er is) hoe sneller het leerproces. Dit herhaal je dagelijks 3 tot 4 maal tot jouw hond positief wordt met de rolstoel.


3. Van het moment als je jouw hond goed in de rolwagen hebt begin dan met stukjes vooruit te vragen. Een beloning voor hem houden, liefst op schouderhoogte, helpt om vooruit te gaan te motiveren. Ook weer hier geef de beloning pas als jouw hond effectief een stapje heeft gezet. Werk in korte sessies maximum 5' a 10'. En telkens positief afsluiten.


Mijn ervaring is: hoe meer tijd je neemt tijdens de eerste weken voor gewenning zowel op mentaal als fysiek vlak, hoe beter het achteraf gaat. Dus de eerste weken is het vooral een kwestie van (veel) geduld hebben.


Na een tweetal weken zou je moeten zien dat jouw hond begint te stappen met een achterwiel rolstoel. Een voorwiel rolstoel kan langer duren, daar moet je écht tot tien weken voor tellen.


Vraag de eerste weken ook vooral vooruit, dus niet teveel laten draaien, niet teveel in kleine ruimtes werken. Ga naar buiten, laat jouw hond met jou meewandelen. De eerste weken is 'actief vooruit' de belangrijkste handeling.


Wil je graag uitproberen of een rolstoel een hulpmiddel kan zijn voor jouw hond? Wil je graag proberen of jouw hond hiermee kan leren stappen? Dat kan eenvoudig door een maand een rolstoel te huren.


Veel succes, en heb je extra hulp nodig je mag mij steeds contacteren via info@pro4paws.com.