Een hondenrolstoel is geen rollende stoel

Er zijn heel veel vragen rond hondenrolstoelen en ik merk dat mensen niet steeds de juiste antwoorden vinden. Daarom wil ik hier alvast drie veel voorkomende vooroordelen uit de wereld helpen.
Een hondenrolstoel is geen rollende stoel


Soms wordt de rolstoel voor een hond aangezien zoals een rolstoel voor mensen. Hondeneigenaren zien hun hond 'zitten' in de rolstoel, zonder beweging van de achterpoten. Maar het vergelijken van een hondenrolstoel met een rolstoel voor mensen is onjuist. De hond zit niet in zijn rolstoel. De hond hangt op in een zadel, en bij de juiste afstelling kan de hond de achterpoten nog steeds actief gebruiken.


Een hondenrolstoel vergelijk je het beste met een meeloopfiets voor kinderen. Het kind zit op het zadel, maar kan met de beentjes meelopen.


Een hondenrolstoel is geen kruiwagen


Sommige hondeneigenaren denken dat een hondenrolstoel ervoor zorgt dat er meer gewicht komt op de voorpoten van de honden; ze zien de hondenrolstoel als een kruiwagen, die achteraan opgetild wordt waardoor het gewicht helemaal naar voor (in het geval van de honden: op de voorpoten) komt te liggen.


Maar bij een goed afgestelde rolstoel zal je zien dat de voorpoten en de achterpoten op dezelfde hoogte komen te liggen. Het frame van de rolstoel blijft horizontaal, waardoor de rug recht wordt gehouden. Daardoor komt er (net zoals bij het gewone stappen van de hond) 60% van het gewicht op de voorpoten en 40% op de achterpoten.Een hond die in een hondenrolstoel heeft ‘gezeten’ zal nooit meer stappen


Soms heeft een hond tijdelijk een rolstoel nodig tijdens de revalidatie na een operatie. Sommige hondeneigenaren gaan ervan uit dat dit geen goed idee is, omdat dan hun hond ‘lui’ zal worden. De eigenaar vreest dat de hond dan nooit meer gaat leren (of zal willen) stappen.

Nu kan ik hier uit ervaring spreken: ik heb nog nooit een hond geweten die weer kon stappen maar omwille van luiheid liever in zijn rolstoel bleef stappen.

Een hond die voldoende gerevalideerd is, zal zijn rolstoel echt niet meer voor zijn plezier aandoen. Een hond die zijn evenwicht en vermogen om zelfstandig te stappen heeft teruggewonnen, is liever niet meer afhankelijk van wielen. Neem dat maar van mij aan!


Wil je graag een hondenrolstoel uitproberen? Dan kan dat eenvoudig door één maand een rolstoel te huren: Meer info over huren van een hondenrolstoel.


Wil je liever een rolstoel aankopen dan vind je hier meer info over het aanbod van tweedehands hondenrolstoelen en over de nieuwe hondenrolstoelen.


Graag een afspraak inplannen? Dat kan via info@pro4paws.com