Hulpmiddelen voor honden met rugproblemen

Er bestaan heel veel rugproblemen bij honden. Van een hernia (hernia nuclei pulposi) tot IVDD (intervertebral disc disease) kunnen voor heel wat problemen zorgen bij de mobiliteit van honden. Van een, bijna niet te merken, lichte zenuwuitval tot zeer zware zenuwuitval waarbij de achterpoten hun functionaliteit (volledig) verliezen.


Wat zijn de meest voorkomende symptomen van rugproblemen bij honden?


  • Stijfheid

Stijfheid kan voorkomen in heel de wervelkolom, van de hals tot in de staart. Er kunnen delen van de wervelkolom hun functionaliteit verliezen. Maar deze stijfheid kan ook voorkomen in (meestal) de achterpoten.

  • Verminderde spieractiviteit

Dit kan zich uiten in moeilijker lopen, moeilijker trap op lopen, soms omvallen tijdens spelen. Honden die plots minder op hun achterste poten gaan staan. Honden die plots niet meer willen wandelen.

  • Verkeerd ‘zetten’ van de voetzolen

De voetzool wordt niet meer vlak op de grond gezet, maar soms komt de bovenkant eerst op de grond. Je ziet dan meestal dat nagels vlugger slijten en ook ’te ver’ afslijten tot bloedens toe.

  • Slepen van (beide) achterpoten

Poten worden niet goed vooruit gezwaaid, poten blijven achter in de beweging. Er ontstaan sleepwonden op de bovenkant van de voetzolen, aan de nagels.

  • Verlamming

Er kan plots een hele of gedeeltelijke verlamming optreden bij jouw hond meestal zie je dit in de achterpoten. Je hond begint om te vallen tijdens spelmomenten, tijdens wandelingen.Welke hulpmiddelen kunnen jouw hond bij deze problemen helpen?


Eerst en vooral, bij milde symptomen, kan je de rug stabiliseren met behulp van een rugbrace. Door de extra steun aan de rug ga je vooral bij honden met een ‘langere’ rug zoals Corgi, Teckel, Baset... veel verlichting geven.
Als jouw hond begint te slepen met zijn achterpoten kan je deze beschermen met schoenen en extra ondersteunen in de beweging met een TEEN-op hulp. Zodat de voetzolen terug mooi op de grond worden gezet zonder dat de teennagels over de grond slepen.


Begint jouw hond moeilijker trappen te lopen, kan hij niet meer in en uit de auto? Dan kan je hem extra ondersteunen met een STA-op hulp. Door hem tijdens deze momenten extra te begeleiden zorg je ervoor dat hij actief blijf.Begint jouw hond instabiliteit te vertonen en lukt het niet meer om goed te stappen zonder om te vallen dan kan je een rolstoel huren of een rolstoel op maat laten maken.
Ik wil je steeds graag helpen bij de juiste keuze van het hulpmiddel voor jouw hond. Zodat jouw hond optimaal wordt ondersteund tijdens dagelijkse activiteiten. Wil je hulp? Maak dan even een afspraak via info@pro4paws.com. dan kunnen we samen bekijken wat de beste optie is voor jouw hond.