Sya: een hond met Ataxie


Ik wil met jullie het verhaal van Sya delen. De volledige naam van Sya is Kachat'sya, dit is de uitspraak voor het Russische woord Wobbly.

Sya kwam, als pup van 5 maanden oud, naar mij met haar baasje Riet. Het was niet meteen duidelijk voor ons dat Sya nog een pup was. Ze is namelijk een Borzoi hond. Als pup woog ze reeds 15kg en was haar schofthoogte al 55cm. Geen klein meisje dus.
Sya heeft al vanaf jonge leeftijd een afwijking die Ataxie heet. Ataxie is niet de gemakkelijkste aandoening. Ataxie is een samenvattend begrip voor verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie. Ataxie kan verschillende oorzaken hebben. Bij Sya is dit een verstoring in de kleine hersenen.

Sya haar looppatroon wordt vooral gekenmerkt door zijdelings vallen bij onvoldoende snelheid. Na snel lopen was stoppen ook een hele opdracht en tolde ze tot ze viel.

April


Het eerste waar we Sya en Riet mee geholpen hebben is een STA-op hulp. Hiermee kon de instabiele achterhand beter onder controle gehouden worden. Op deze manier werd het makkelijker om te gaan wandelen.


Juni


Verder zijn we aan de slag gegaan met een rolwagen om die achterhand meer te ondersteunen. Dit waren de eerste stappen in haar rolwagen.


September


Maar kleine pupjes worden (zeer) groot. We kregen al snel een berichtje dat de Sya en de rolwagen omvielen. Toen we de foto bekeken was het ons wel vlug duidelijk.

De rolwagen werd al vlug te klein voor Sya
Sya in haar te kleine rolwagen

Het evenwicht waarvoor de rolwagen moest zorgen ging verloren doordat haar zwaartepunt te ver boven de wielen kwam.

Dan zijn we op zoek gegaan naar grotere wielen, en nu kan Sya er terug een tijdje tegen aan.

Sya met een grotere rolwagen
Sya met haar op maat gebrachte rolwagen

Maar naast een hond, is Sya ook een beetje een held. Gijs, een jongen die zelf in een rolwagen zit, maakte kennis met Sya en adopteerde haar als therapiehond. Gijs heeft spierdystrofie van Duchenne.

Spierdystrofie van Duchenne is een erfelijke spierziekte die de spieren aantast en verzwakt.


Gijs en Sya kunnen nu samen op stap met hun rolwagen. Sya zorgt ervoor dat Gijs wordt gerustgesteld tijdens fysio en Gijs zorgt ervoor dat Sya voldoende aandacht krijgt.

Gijs en Sya
Gijs en Sya in de rolstoel

Januari


We kregen een update van Sya, en wat zijn we blij met dit nieuws, lees maar:


Hey Liesbet, hier een update, het gaat keigoed met Sya, in de videos kan je zien hoe Sya en ik wandelen zonder rolstoel, maar met harnas.

In het 2de filmde loopt ze volledig los. Hopelijk kan dit beeldmateriaal bijdragen om mensen te overhalen een hond met ataxie een kans te geven. Groeten, Riet


Dit vonden wij een prachtig verhaal om te delen, wil je dit verhaal ook meehelpen tot een goed einde te brengen? Dan kan je financieel helpen:

Wil je Sya en Riet helpen? Riet opende een rolwagenfonds voor Sya@PayPal: hopeforsya@hotmail.com.

Alle (financiele) hulp is welkom.


Wil je meer info over het huren van een rolwagen, wil je meer info over een STA-op hulp?

Wil je meer info over de rolwagen van Sya dan kan je ons steeds bereiken op info@pro4paws.com

#hondenorthopedie #hulpmiddelenvoorhonden #hondenrolstoel #ataxiebijhonden